2013 m. birželio 28-30 dienomis susitikimas vyko Molėtuose

   Pagal 2012 metais  parengtą ir patvirtintą mūsų  2013 metų veiklos planą,  šių metų birželio 28-30 dienomis,  eilinis mūsų vasaros susitikimas vyko Vilniaus regione.  Pagrindine mūsų „baze“ buvo Molėtai. Pagal susitikimo programą  birželio 28 dieną susirinkome Vilniuje prie gražių Verkių rūmų. Susipažinome su Verkių rūmais ir gražiu juos supančiu parku. Po to išvykome į Dubingius, kur aplankėme garsių Lietuvos veikėjų Radvilų kapavietę, apžiūrėjome įspūdingą Dubingių piliakalnį. Pakeliui į Molėtus užsukome į Giedraičius. Aplankėme 1920 metų Lietuvos savanoriams, žuvusiems kovose su lenkų  kariuomene paminklą. Atvykę į Molėtus įsikūrėme viešbutyje „Gerugnė“  Vakare prie bendro stalo aptarėme pirmosios  dienos įspūdžius.

    Sekančią dieną  išvykome į Etnokosmologijos muziejų, kur mūsų jau laukė gidas, kuris labai įdomiai pristatė unikalią šio muziejaus ekspoziciją, pradedant akmens amžiaus radiniais ir baigiant naujaisiais šių laikų eksponatais. Teko savo rankose palaikyti tikro meteorito  gabalą atskriejusį į mūsų planetą iš bekraščių kosmoso platybių. Pasikėlę į viršutinį šio gražaus pastato aukštą pasigrožėjome atsivėrusia įspūdinga Molėtų krašto panorama. Po to aplankėme netoliese esančią astronomijos observatoriją. Joje vienas iš observatorijos darbuotojų supažindino su galingo teleskopo veikimu ir tais moksliniais darbais, kurie atliekami šioje observatorijoje. Observatorijos salėje pažiūrėjome įdomų filmą apie kosmosą, žmogaus protui sunkiai suvokiamus Visatos atstumus. Grįždami užsukome į Šviesulių stebyklą, kur laukė įdomi pažintis su senovės lietuvių  genčių sukurta veiksminga kosminių stebėjimų ir jų pritaikymo  kasdienio gyvenimo  tvarkymo ir organizavimo sistema. Ją labai įdomiai ir patraukliai pristatė  šios stebyklos vadovas, kuris  praktiškai  pademonstravo kaip mūsų protėviai jau prieš daug amžių pasinaudodami dangaus  šviesulių judėjimu  sėkmingai sprendė savo buities ir būties reikalus. Po įdomios ir turiningos antrosios savo viešnagės Molėtų krašte dienos sugrįžome į savo „dislokacijos“ vietą viešbutį, kur mūsų žmonos paruošė puikią vakarienę.  Vakaronės metu išklausėme kpt. Antano  Survilo pasakojimą apie šiuolaikinę Lietuvos kariuomenę. Tai jaunas karininkas mūsų bičiulio Edmundo Survilo sūnus, kuris sėkmingai tęsia  kariškos šeimos tradicijas. Pradėjęs tarnybą  po Karo akademijos baigimo, spėjęs pabūti daugelyje valstybių, šiandien vadovauja MPB žvalgų kuopai.

   Sekančią dieną susipažinome su gražiu Molėtų miestu. Taip sutapo, kad kaip tik tą dieną vyko Molėtų miesto šventė. Pažiūrėjome įvairių renginių, įsigijome vietos amatininkų suverenyrų. Aptarę artimiausios savo veiklos reikalus, atsisveikinome su gražiu ir svetingu Molėtu kraštu. Atsisveikinome iki tradicinio rudeninio Palangos susitikimo.

    Savo bičiulių vardu dėkoju vilniškiams kolegoms už gerai organizuotą  šių metų mūsų vasaros susitikimą.

 

            Dim. vyr. ltn. Algimantas Baublys